تجهیزات پمپ خلا و پمپ های وکیوم برای روانکاری روتاری وین های خود نیاز به روغن وکیوم با ویژگی های خاص دارند. در روتاری های تک مرحله ای نیاز به روغنی با فشار بخار کمتر از 1 میلی بار نیاز است. برای روتاری وین های دو مرحله ای نیاز به روغن با فشار بخار کمتر از 0.0005 میلی بار است. در بعضی موارد که تجهیزات در شرایط خاص قرار دارند(معرض مواد آتشزا یا رادیواکتیو) نیز باید از روغن هایی با ویژگی های مخصوص استفاده نمود. در پمپ های وکیوم روتاری تعویض به موقع روغن علاوه بر عمر مفید روی فشار نهایی پمپ نیز اثر دارد.
بهترین نوع روغن برای استفاده در پمپ وکیوم یا خلا چیست؟ مطمئناً این سوال رایج است و اغلب ممکن است پاسخ های گیج کننده و متناقضی به همراه داشته باشد اما قاعده کلی این است که همیشه بهتر است توصیه های تولیدکننده را دنبال کنید. البته آنها همه روان کننده هایی که تولید می کنند را توصیه می کنند! برای هدف این مقاله، ما بر روی برخی از کاربردهای عمومی پمپ خلاء صنعتی و انتخاب روان کننده آنها تمرکز خواهیم کرد پس همراه بازرگانی روغن کار باشید.
خنک کردن، کنترل آلودگی، کاهش اصطکاک، و ایجاد آب بندی مناسب تنها چند مورد از بسیاری از مسئولیت های مهم روانکار هستند. روغن پمپ وکیوم انتخاب شده باید تمام این نقش ها را به طور موثر و کارآمد ایفا کند تا عمر طولانی تجهیزات را ارتقا دهد. کاربردهای پمپ خلاء به دلیل رابطه بین فراری روغن و فشار بخار تا حدودی منحصر به فرد است. روغنی که فرار است، با افزایش دما، احتمال بیشتری دارد که از مایع به بخار تبدیل شود. از آنجایی که پمپ های وکیوم با چنین تلورانس های فشرده ای از نظر فشار کار می کنند، هر عامل متمایز کننده می تواند برای عملکرد مورد نظر پمپ مضر باشد. انتخاب روان کننده با فشار بخار کم، عملکرد موثر سیستم را تضمین می کند.
اغلب یکی از اولین چیزهایی که ما به دنبال آن هستیم ویسکوزیته روغن است. ویسکوزیته اولین نکتهای است که در انتخاب روغن باید در نظر گرفته شود. اگر روان کننده به اندازه کافی چسبناک نباشد (خیلی رقیق)، آب بندی مناسبی را که پمپ نیاز دارد ایجاد نمی کند. این امر می تواند منجر به از دست دادن کارایی به دلیل نشتی یا برگشت جریان شود. نکته دیگری که باید به آن توجه داشت، عملکرد روان کننده برای جلوگیری از تماس فلز با فلز است که باعث سایش بیش از حد و خرابی زودرس تجهیزات می شود.
برعکس، انتخاب روانکنندهای که بیش از حد چسبناک (خیلی غلیظ) باشد، جریان را محدود میکند و باعث گرسنگی روانکننده در مناطق ضروری ماشین آلات میشود. مدل های مختلف پمپ خلاء نیازهای روانکاری متفاوتی دارند. پمپ های خلاء حلقه مایع معمولاً به ویسکوزیته ISO 22 یا ISO 32 نیاز دارند. پمپهای خلاء پرهای چرخشی معمولاً از روغن ISO 68 (SAE 20) یا ISO 100 (SAE 30) استفاده میکنند. پمپ های فرآیندی و سایر پمپ های خلاء که توسط گیربکس هدایت می شوند به روغن چسبناک تری مانند ISO 220 (SAE 50) نیاز دارند.
با توجه به گستردگی کاربردها، شاهد استفاده از مواد افزودنی مختلف خواهید بود. در حالی که برخی ممکن است به مقدار بیشتری آنتی اکسیدان نیاز داشته باشند، برخی دیگر ممکن است به افزودنی های ضد سایش اضافی نیز نیاز داشته باشند. ممکن است افزودنی هایی را مشاهده کنید که به طور خاص به عنوان کاهش دهنده نقطه ریزش یا افت، ضد خوردگی یا حتی یک عامل ضد کف استفاده شوند. ماده افزودنی مناسب در غلظتهای مناسب یک نکته ضروری برای اطمینان از اینکه روانکننده تمام شده وظیفه خود را به طور رضایتبخش انجام میدهد است. اینجاست که سالها تجربه در فرمولاسیون این محصولات، آزمایش در این زمینه و سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه واقعاً یک تولید کننده را از دیگری متمایز می کند.
در حالی که سعی کردیم به عنوان خلاصه از برخی از عوامل مهم در انتخاب و خرید روغن پمپ وکیوم نام ببریم، توجه به این نکته نیز بسیار مهم است که ممکن است متغیرهای خارجی وجود داشته باشند که بر انتخاب روانکار تأثیر بگذارند. شرایط سخت کاری، کاربردهای منحصر به فرد، سازگاری با مواد فرآیندی مختلف و آلایندههای مضر ممکن است در نظر گرفته شوند. دماهای شدید اغلب می تواند فشار بیشتری را بر روی این روغن ها وارد کند. بسیاری از تولیدکنندگان ممکن است دستورالعملی ارائه دهند که نشان می دهد یک روغن چقدر باید دوام بیاورد، با این فرض که روغن در شرایط عادی یا ایده آل کار می کند. اختلاف دمای 20 تا 30 درجه ممکن است عمر مفید روغن را به نصف کاهش دهد.
شرکت بازرگانی روغن کار، اولین مرکز عرضه روغن و گریس صنعتی تخصصی در ایران، آمادگی خود را جهت فروش انواع روغن پمپ وکیوم و روغن پمپ روتاری و روغن پمپ خلا اعلام می دارد.